Zat 26 Mrt

Otherism

Dit is niet alleen een begrip in de psychologie, maar één van de gevaarlijkste ideeën in deze wereld. Laat ik bij het begin beginnen:
Er wordt wel eens beweerd dat iedereen tot de grootste wreedheden in staat is, mits de omstandigheden daar toe leiden. Maar iedereen denkt ook dat hij of zij daar absoluut niet gevoelig voor zal zijn. Per slot van rekening zijn wij beschaafd niet? 

Nou... Daar zou ik niet al te zeker van zijn. 

Zo is er een bijzonder naar verhaal bekend uit de tweede wereldoorlog. Iets wat we op conto van de Nazi's schrijven, maar deze zijn niet voor alles verantwoordelijk. Ik zou het linkje echt even lezen. Het principe is angstaanjagend makkelijk en het ergste is, het is momenteel aan de gang. Je begint met het juiste gebruik van woorden. Bijvoorbeeld: je noemt de mensen van wie de huizen volledig weggebombardeerd zijn gewoon migranten. Het moge namelijk duidelijk zijn dat ze niets te klagen hebben. Nu is er een klein onderscheid tussen ons en hen en dat is genoeg. We hebben nu wij en zij (in het Engels "The Others".) De volgende stap is natuurlijk de afstand te vergroten, en uiteraard zijn wij de "Goeden". Per slot van rekening geef je zeker tien Euro aan een goed doel. Een goede manier om ze hun menselijkheid te ontnemen is ze een soortnaam te geven. Maakt niet uit of deze goed of slecht is, die waarde verandert vanzelf. Voor de discussie laten we die vluchtelingen Terroristen noemen. Alsof die niet eerste klas reizen en in ditto hotels zitten op kosten van Al Qaida, IS of wie dan ook Terroristen lopen echt wel 5000 kilometer met necrotische benen. 

Echt wel...

Als laatste stap moet je even wachten tot er iets vreselijks is gebeurd. Dan geef je die vluchtelingen gewoon de schuld, bewijs ervoor hoef je echt niet leveren. 

Het zijn toch terroristen of niet soms?


Fijne Pasen


Do 17 Mrt

Lunchpauze in Utrecht

2016-03/_3170025.jpg

2016-03/_3170029.jpg

2016-03/_3170031.jpg

2016-03/_3170037.jpg

2016-03/_3170040.jpg

2016-03/_3170043.jpg

foto's zijn klikbaar

Zat 12 Mrt

Remmen

Het mag geen geheim zijn, dat ik hydraulische schijfremmen prefereer. Ja, we hebben het over een gewone fiets, geen motorfiets. Veel mede(lig)fietsers zijn dat mordicus met me oneens, maar een aantal van hen heeft ietwat last van tunnelvisie. Hydraulische remmen zijn behoorlijk onderhoudsvrij. Je hoeft ze nooit af te stellen, alleen eens in de 20.000 km remblokjes vervangen. Terwijl ik mijn kabelbediende BB7 remmen - die echt niet slecht zijn - voor elke rit goed moet afstellen. Het is me meerdere keren overkomen dat ik een foutje had gemaakt en ze een beetje aanliepen, met slijtage en zwaarder fietsen tot gevolg. Bovendien gaan de remblokken ongeveer 6000 km mee. Ligt een beetje aan de blokken en het jaargetijde. Ook remmen ze iets minder goed dan hydraulische. 

Nu is de ene hydraulische rem de andere niet en op mijn goedkope mountainbike zitten zeker niet de duurste. Nu gingen de beide plunjers lek, zowel voor als achter met iets minder dan 30.000 km op de teller. Behalve dat je minder druk hebt, zijn de schijven ook zelfsmerend. Dit schiet het ontwerpdoel letterlijk voorbij. Je leert er wel van anticiperen... Ik had van Ligfietsshop Tempelman een setje Tektro's gekocht (Origineel zaten er Shimano's op). Het vervangen van de gehele remset is een belachelijk simpel klusje. 

Ware het niet dat...

Ik bij het inzetten van het laatste schroefje erachter kwam dat deze Tektro's (en dan alleen deze serie) niet helemaal compatibel zijn met Shimano. En nu zijn er allerhande adapters te krijgen, zodat je een ChinaTown deluxe via een Sram plug, een Shimano Steun en een DealExtreme handel altijd kunt monteren. 

Nou ja, bijna altijd...

Voor deze Tektro's zijn geen adapters beschikbaar, terwijl dat heel simpel zou moeten zijn. Urghhh. Waarom verd*mmen fabrikanten zich aan standaarden te houden. Gek word ik er van, als ik dat al niet geweest zou ziijn.

2016-03/20160310_094418.jpg

Tektro's maar omgeruild voor een setje Shimano's...  De prijs valt heel erg mee overigens, daar hoef je het niet voor te laten Ik weet nu overigens wel zeker dat ik op mijn volgende ligfiets, die ik zelf ga afmonteren, hydraulische remmen ga monteren. Ietsje duurdere kwaliteit weliswaar. Ik wilde alleen dat die stronteigenwijze ligfietsfabrikanten eens tags zouden lassen aan hun frame's. Het zal wel weer teveel kosten.

Woe 02 Mrt

Echt wel wierd

Di 01 Mrt

Wierd

Googles Deep Dream