Zat 26 Nov

Weten

Wanneer ik dit schrijf, heb ik een liter wijn op. Dus het zal wel een lekker onsamenhangend verhaal met typfouten  worden. Maar goed, ik wil dit toch even kwijt.

Wanneer ik je vraag wet de snelheid van het licht is, dan zul je waarschijnlijk meteen antwoorden; 300.000 km per seconde. Hoe kun je hier zeker van zijn? Vermoedelijk heeft je een leraar op de middelbare school je dit verteld. En je hebt dit een aantal keren gelezen in interessante wetenschappelijke artikelen. Kortom dit kan niet anders dan dat het correct is. Overigens merk ik op dat het exacte getal 299.793,5 kilometer per seconde is, maar dat doet niet ter zake. Afrondingen en gemak van onthouden en zo.

Blijft het feit, hoe kun je hier zo zeker van zijn? (Overigens ben ik er van overtuigd dat het correct is)

Heb je enig idee hoe de lichtsnelheid gemeten wordt? 99,9% kans dat je geen idee hebt; laat staan dat je het zelf gemeten hebt. Dus je moet maar geloven dat dit de waarheid is. Per slot van rekening weet de wetenschap toch alles?

Maar waarom denk je dat dit de waarheid is? (mits je dit wist)

Dat komt door herhaling. Het is een psychologisch feit dat als iets vaak herhaald wordt, dat we het gaan aannemen als waarheid. Reclame berust op dit principe. Doordat we iets vaak horen gaan we het geloven. Iedereen denkt dat hij of zij niet ontvankelijk is voor reclame, maar testen tonen aan dat dit wel degelijk zo is. Wanneer je een merk maar vaak genoeg hoort, is de kans groter dat je naar dat merk grijpt wanneer je het produkt nodig hebt en het ziet in het schap.

Ik wil hiermee aantonen dat je alleen dingen denkt te weten omdat je òf dit gehoord hebt van iemand die je vertrouwd òf dat je het vaak gehoord hebt. Daar komt een mechanisme bij. Wanneer je iets niet wilt geloven omdat je het idee akelig vindt of gewoon denkt dat het niet waar kan zijn, het idee ook binnen een fractie van een seconde kan afwijzen. Ongeacht de bron...

Goed, gaan we naar de kern van de zaak. Van hoeveel dingen weet jij zeker dat wat jij gelooft ook absoluut waar is? Dat zullen er niet veel zijn. Het goede nieuws is, je bent niet alleen. Iedereen gelooft wat hij wil geloven. Zo zijn er mensen die zeker weten dat er buitenaards intelligent leven op de maan woont, anderen denken dat de aarde zesduizend jaar oud is, anderen dat hun merk echt veel beter is dan al het andere, en weer anderen weten zeker dat de wetenschap het antwoord op alles is...

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas is deze domme vraag nodig tegen overdreven veel reactiespam.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.