Woe 28 Dec

Oude liefde

Jouw nieuwe liefde is iemand anders oude liefde en daar is niets mis mee. Zo ook met velomobielen. Mango59 heeft een leven achter haar rug als plezier- maar voornamelijk forensvoeruig. Ook op haar heeft dat sporen nagelaten. Zij is geenszins in deplorabele staat,  maar er zijn wel een tweetal puntjes van aandacht.

Als eerste de banden. Niet dat die versleten zijn, maar door de tijd is het rubber wat uitgedroogd. Dat geldt meer nog voor de binnenbanden Het ventiel scheurt zonder problemen af, maar dat is een ander verhaal.

ik heb de aanwezige verlichting vervangen voor een Bush & Muller Cyo lamp. Al gauw ontdekte ik waarom de vorige eigenaar voor zijn methode heeft gekozen. De bedradig is niet betrouwbaar meer en er is ook de nodige wildgroei geweest. Het viel dus niet mee om een werkende geschakelde aansluiting te vinden. Dus ik koos ervoor om tijdelijk de lamp te laten branden op de drie kleine accupacks die ik heb, een experimentje in mijn woonkamer wees uit dat de lamp het prima deed.

De lamp met enige moeite - hij paste niet echt - in de neus van de fiets gemonteerd. Toen ik eindelijk een nachtrit maakte vond ik dat de lichtopbrengst nogal tegenviel. het duurde even voordat het kwartje viel, maar de hoofdlamp ging niet aan. Kennelijk was de weerstand in de veel langere draad net genoeg om een te laag voltage te geven. de B&M kan een brede reeks voltages aan, maar er zijn kennelijk grenzen.

Overigens, de dagleds geven meer licht dan de gemiddelde fietslamp hier in de handel.

Even de draden tegen de on-board accu gehouden en alles lichtte op. Nu nog even een geschikt aansluitpunt vinden. Dit was om heel eerlijk te zijn niet te doen. En passant wel het knipperlichtprobleem opgelost. Helaas wel een draadje linksvoor losgetrokken, dat moet even gesoldeerd worden.

Eigenlijk moet de hele boel vervangen worden voor een nette draadboom, maar vooralsnog werkt het.

Maar ook met hoofdled aan vind ik de Cyo een beetje teleurstellend. In een donker bos zie je de padranden nauwelijks. Hij heeft wel een mooi breed beeld. Ik denk dat ik er maar een tweede bijzet. Dat wordt weer even speuren naar een aanbieding.

Het mag natuurlijk niks kosten...

twee reacties

Als je even met iemand van VM.nl smoest zijn ze waarschijnlijk blij als je hen van een lamp afhelpt. In het magazijn houden ze een voorraad 2e handsjes van diverse pluimage en datering.
Daar zitten ook Cyo’s bij.
Een combinatie verstraler/breedstraler is een tijd populair geweest maar nu afgedankt door de Premium die ver- en breed straalt met een mooi gelijkmatig beeld. Dus standaard is geworden.

In de DF op 12v zit zelfs een losse schakeling die hem kan dimmen in een zeer zuinige en toch nog bruikbare stand. In de bossen en donkere dijken waar ik forens geeft dat nog voldoende zicht. Daarmee haal ik 3 dagen van 3 uur (80 km) fietsen per dag.
De werkelijke opbrengst is dacht ik 80 Lux op 10-15 meter afstand. Afgetopt licht. In bochten met montage in de neus van een velomobiel is het bereik in de breedte voldoende om het fietspad te verlichten.
Bij tegenlicht is de rand van de weg nog steeds waarneembaar….al heb je er gasten bij die alles verblindend zijn en zelf groot licht opzetten bij een tegenliggende fietser. Daar is geen lamp tegen opgewassen.

Mr.T - 29-12-’16 10:34

Thanks Mr. T
Ik ga binnenkort een praatje maken in Dronten.
Ik denk dat ik er wel een verstraler bij wil zetten

Beru - 03-01-’17 14:16(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas is deze domme vraag nodig tegen overdreven veel reactiespam.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.