Woe 28 Dec

tweedijkenrit

Subtitel: drie keer is scheepsrecht.

ik heb een aantal malen een rondje afsluitdijk gemaakt. Altijd was dit het grote rondje: Soest -> Amsterdam -> Den Oever -> Makkum -> Kampen - Harderwijk -> Bunsburg *-> Soest of andersom. Ongeveer 330 km. Dit jaar kreeg ik het idee een ietsje kleinere variant via Lelystad te volgen, dan kom je over zowel de dijk Enkhuizen Lelystad en Afsluitdijk. Op de koop toe is dit ook nog een kortere afstand. Zoals de subtitel al zei, dit is de derde keer dat ik deze rit start.

De eerste keer waren er redelijk onverwacht waterhozen en zware stormen op het IJsselmeer en het Ketelmeer. Het leek me onverantwoord om door te gaan, dus bij Enkhuizen ben ik op het mooiere weer zuidelijker af gekoerst.

Bij de tweede keer – wederom op de Gaucho - daarentegen begaf de lager in mijn achternaaf het. Geen schande, met meer dan 40.000 km achter de kiezen. Wederom bij Enkhuizen gestopt, maar nu met de trein verder.

Soms is openbaar vervoer wel handig.

Nu ik erover nadenk, ik heb sinds dien niet veel meer op De Gaucho gefietst, terwijl ik hem snel gerepareerd had. Kan de Gaucho overigens niets aan doen. En eergisteren kwam ik op het idee om met de Mango hetzelfde te proberen.

Wat kan er misgaan?..

De rit begon voortreffelijk, prachtig weer, fris maar niet echt koud en bovendien zit je in een velomobiel. En inderdaad reis je met zo’n ding sneller dan op een open ligger. Bij het begin van de eerste dijk stond er een frietkot. Ik besloot eerst maar eens wat calorieën naar binnen te werken. Daar raakte ik aan de praat met twee gezellige mannen, waarschijnlijk vader en zoon. Ze wilde alles weten over “het ding” en ik heb ze alles uitgelegd. Na het praatje en de *kuch* patat *kuch* weer verder de dijk af. Vlakbij het punt waar het fietspad zich naar de wegkant verplaatst een sanitaire stop gemaakt.

Ik zou ook eens de hele dijk halen.

Toen ik weer weg wilde rijden, merkte ik snel dat ik een lekke band had. Vaak ontgaat me dat in de eerste instantie in een velomobiel. Ik wilde de band gewoon plakken. Ik wissel pas als laatste redmiddel en plakken kost me ook maar vijf minuten. Mijn pomp zit een beetje strak om het ventiel en de kracht om hem los te trekken was te groot voor het vergane rubber. Het ventieltje bleef in de pomp zitten. Geen nood, ik heb een reserve bij me.

Whoeps, dat is de verkeerde, die had geen ventiel meer om te beginnen

Met Enkhuizen in het zicht overwoog ik mijn opties. Het is meer dan tien kilometer lopen, schatte ik zo in. Dat is drie uur heen en weer. En wat als dat gat geen redelijke fietsenmaker heeft? Ik besloot om de twee binnenbanden in de buitenband te proppen en te gaan fietsen. Dat ging nog verbazend goed. Toch hield ik mijn snelheid om ongeveer 17km/u om de goden niet te verzoeken. Er leek geen einde aan die tocht te komen. En raad eens wat? Er zit een fatsoenlijke bikeshop in Enkhuizen. Daar drie binnenbanden en een velglint meegenomen. En weer terug naar mijn fiets. Het ding in het gras en op zijn kant. Daar hebben drie mensen gevraagd of ik hulp nodig had. Het was alleen jammer dat velglint van 20x26 geen 20” is… Goed, het is gewoon rubber, dus ingekort en weer vastgeplakt. Vervang ik nog wel eens. Mijn rit vervolgend naar Den Oever speelde in mijn hoofd dat wat als ik problemen kreeg midden op de afsluitdijk, dan heb ik echt wel sores… In het begin van mijn fietsen had ik ook dergelijke sores, maar allengs krijg je vertrouwen in je fiets. Wat weer een flinke deuk kreeg in de periode dat ik op de GreenMachine reed…

Mijn technisch inzicht staat haaks op mijn gevoel. Ik weet dat de kans dat je echt stil komt te staan niet zo heel groot is, maar toch… Ik ben vlak bij Den Oever gekeerd en via Amsterdam terug gegaan, mijn gps negerend

Toch was het een goede rit. 203 Km

* Bunschoten spakenburg

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas is deze domme vraag nodig tegen overdreven veel reactiespam.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.