Zon 16 Jul

De dood van een drone

Ik had al een tijd geleden het plan opgevat om te proberen foto's te maken van Pampus, iets wat je zonder boot of vliegtuig niet gaat lukken. Het was een redelijk veilig idee. Deze drones zijn erg autonoom, wanneer de verbinding wordt verbroken, keert de drone op een voorgeprogrameerde hoogte weer terug naar de plaats waar hij opgestegen is. Die hoogte staat bij mij op zestig meter, hoog genoeg om zelfs flinke bomen te vermijden. 

De eerste poging kwam ik tot op twee kilometer, toen het contact verbroken werd. Ik ben een lafbek, dus ik liet het ding helemaal terugkomen. Ik had nog een volle batterij, dus ik besloot het nog een keer te wagen. Ik had al veel last van interferentie op het videokanaal, maar in principe heb je dat niet nodig om te viegen, alleen om te kunnen filmen.

Het turen op het schermpje was al lastig, omdat de zon precies in mijn rug stond. Maar het ging goed, toen Pampus in beeld te zien was wist ik dat ik een leuke opname had. Ik richtte de camera naar beneden en liet het toetsel doorvliegen, zou een mooie fly-over worden. Het is op het filmpje om één of andere reden niet et zien, maar ik zag 3423 meter op de afstandsmeter staan toen de verbinding verbrak. Het toestel zou terugkeren met ruim voldoende accuspanning. 

Omdat er een stevige bovenwind was, liet ik het toestel langzaam dalen. Maar door mijn concentratie om op het scherm te kijken ben ik vergeten daarmee op te houden. Door de structuur van het water en de felle zon zag ik niet dat hij teveel daalde. Op 968 meter van thuis plonste hij in het water.

Ik had niet door wat er gebeurd was en dacht dat hij tegen een vogel opgevlogen was. Ik had alleen het signaal "Connection lost"gekregen, op een kilometer afstand. Pas thuis zag ik dat ik zelf stom was geweest. Het filmpje is iets te kort afgeknipt, ik kan het dramatische "Connection lost" niet aanhoren. De eerste keer dat ik het zag, werd ik er behoorlijk beroerd van. 

Gelukkig hebben we de foto's nog, alleen staan die op het geheugenkaartje in de drone op twee meter diepte.

Het goede nieuws is, ik heb een andere gescoord. En voor een mooie prijs.

Film: Laat de zoutjes maar zitten

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Helaas is deze domme vraag nodig tegen overdreven veel reactiespam.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.