Vrij 31 Mrt

Mango 59 zeep deel weetikveel

Kraakje:

Er zat een kraakje in de fiets. Eens in de zoveel omwentelingen hoorde ik een duidelijk schurend geluid. Eerst dacht ik dat mijn schoen de rand raakte, maar die theorie bleek onhoudbaar. Ik begon het ook te voelen in mijn rechtervoet.

Tijd om te gaan kijken...

Ik verdachtte mijn trapper ervan, deze was er net ingezet toen ik de fiets ophaalde. Er zat speling op de lagers dus zijn tijd zat er wel alweer op. Ze waren niet eens goedkoop. Ik had mijn hiel al eens gestoten aan de rand van de carosserie, dus ik had al plannen om er een SPD trapper in te zetten. Trappers gekocht (waarom zijn die van BBB zo achterlijk duur?), maar tijdens het erop zetten ontdekte ik een flinke speling op de trapcassette. Bij navraag leek het waarschijnlijk dat het ding al 70Mm * meeging. Tied voor een nieuwe. 

Uiteraard zat het schroefdraad zo vast, dat ik de hele beugel moest demonteren...

Toen ik alles loshad (Versnelling, trappers, bracket) begon ik me een beetje af te vragen of ik het ding nog wel weer in elkaar kreeg. Het is namelijk niet heel erg handig werken in het vooronder van een velomobiel. Vooral het afstellen van de voorderailleur baarde me een beetje zorgen.

Gelukkig zag ik  Velomobiel.nl, dat er een scheur in het bracket zat, dus het muurvast zitten heeft wel voorkomen dat ik onderweg stil was komen te staan. Een idee wat de hele tijd in mijn onderbewuste heeft gemanifesteerd. Ik heb er zelfs een rit om afgebroken, terwijl er niets aan de hand was.

Je wilt het niet geloven...

Alles is in één keer weer op de juiste plaats zonder problemen weer gemonteerd. Behalve dan, dat ik de nieuwe buiten en binnenkabel niet simpel kon afknippen. Terwijl dat bij de oude kabel geen enkel probleem bleek te zijn. Man wat is dat spul hard geworden. Tevens mijjn draadloze kilometerteller op een plek gezet waar hij wel ontvangst heeft. Doordat ik omgerold was, was één van de steuntjes van de lampen bij de spiegels omgebogen. Ik heb de goede nu ondersteboven in de carosserie gemonteerd, en daar de teller op.Hangt ie mooi links in het hoekje, zichtbaar, zonder dat ik er last van heb.

Maar oh boy, wat zoeft dat ding weer over 's Neerlands kutklinkers...

* 70.000Km

Ma 13 Mrt

SSD

Een half jaar geleden had ik een belastingvoordeeltje. Aangezien de pc van mijn ex overleden was, besloot ik haar de mijne te geven en zelf een nieuwe te kopen. Mijn oog viel op een carbon mean machine (laptop). Niet goedkoop maar dan heb je ook wat. De versie met een ssd was flink duurder, dus ik besloot de versie met een hybride harde schijf te nemen. Ik zou later wel een ssd inbouwen. uiteindelijk scheelde dat driehonderd euro.

Manmanman, wat is dat ding snel.

In eerste instantie liet ik die ssd maar zitten, ding was nu al zo loeisnel. 

Maar...

Zoals je misschien opgemerkt heb zijn ssd's de laatste tijd gehalveerd in prijs, dus het bloed kroop waar het niet gaan kan.

Ik heb wel vaker laptops aangepast, maar zo'n carbon geval is different cook. De delen passen precies in elkaar, daar kom je met een flipper bijna niet tussen. Sommige zouden een dunne schroeverdraaier nemen, maar dat beschadigt de kast. Nadat ik de tig schroeven verwijderd had kon ik met een dunne pas het toetsenboordeel afnemen. Voorzichtig, want er zouden wel eens een paar flatcables vast kunnen zitten. Bovendien zaten en wat klikkers rondom, ik wilde die niet afbreken.

En inderdaad...

De connectoren waren een voor mij onbekend type en ik durfde ze niet los te halen. Gelukkig kon ik de schijf wisselen zonder dat te hoeven, er was ruimte genoeg.

Maar toen begon het grote zweten...

Hij wilde niet meer aan. Blijkt er een beveiliging te zitten, na het dichtdrukken deed hij het weer gewoon. 

Ik ben nu tien jaar ouder, maar die verloren tijd hal ik wel weer in. Dit ding is echt ongeloofelijk snel.

Zon 26 Feb

Leugendetectie

In deze tijden worden we overspoeld door allerlei nieuwsberichten. De term fakenews steekt ook regelmatig op waarbij de partijen elkaar ervan beschuldigen. Ik heb al eens een artikel geschreven over hoe wij "iets weten." Overigens een van de minst gelezen stukjes die ik ooit geschreven heb.

Er is een tak van wetenschap die zich bezig houdt met waarheidsvinding. Je zou hier vele jaren op kunnen studeren, maar ik wil hier een paar behulpzame handvatten aanreiken.

Hyperbolisch taalgebruik.
Iemand die een ander wil overtuigen van een onwaarheid is onbewust geneigt om zijn woorden zoveel mogelijk indruk te laten maken. Eén van die methoden is om de luisteraar strak aan te kijken. Dit is ook om de fabel dat mensen wegkijken wanneer ze liegen te pareren. Maar ook overdrijven en het gebruik van hyperbolen. We kennen ze allemaal wel.
"Ik leed ongelofelijk veel pijn.""
"Het geld klotst daar tegen de plinten..."
"Een terrorist heeft geen rechten!"
(Balkenende sprak over verdachten)
"Tsunamie van immigranten!"

Het zal je nu gaan opvallen dat veel advertenties overdreven taalgebruik hanteren, alleen zijn die mensen handiger in het verbergen ervan, dan Wilders, Trump of andere leiders.

Lees verder