Di 08 Aug

De bitch is back

Indedaad de bitch. Ik bedoel natuurlijk mijn Phantom 3. Ze doet het een stuk beter, maar helaas heeft ze nog steeds een venijnig karakter. Wanneer er iets is wat haar niet bevalt gaat ze meteen naar huis. Ook besluit ze om zo nu en dan geen videosignaal meer terug te geven. 

Deze drones zijn autonoom. Je kunt ze complexe opdrachten geven, die ze braaf uitvoeren, zelfs als dat buiten bereik van de besturing is. Wanneer ze buiten bereik raakt, zonder een taak, wacht ze ongeveer een minuut en beslist dan om terug te gaan naar de plek waar ze opgestegen is, om daar te landen. Erg handig, als er iets misgaat is het enige wat je moet doen om je drone terug te kruigen, is je remote uitzetten.

Behalve bij dit kreng. Tijdens een teruggang, blijft ze wel eens stilhangen. Je kunt haar met de remote een schop onder de kont geven om weer verder te gaan. 

Wat als ze nog steeds buiten bereik is?.. 

Dan wacht ze waarschijnlijk tot de batterijen nog 10% geladen is, om daar ter plekke te landen. Vanaf 7% is het zefs niet meer mogelijk om haar met de remote daarvan te weerhouden.

Ergo...

Ze gaat weer terug. Ik heb inmiddels wel de hand op een Mavic Pro kunnen leggen.

And that is different cook...

Ma 24 Jul

En die geweldige nieuwe drone...

...was niet meer leverbaar. Ik heb toen maar een wat duurder geprijsde variant gekocht bij Kamera Express. Het bedrijf staat als goed bekend en ik zal dan maar over een eerdere negatieve ervaring heen stappen.

Helaas bleek deze drone niet goed te vliegen. Het kontakt verbrak steeds, waardoor hij terugkeerde naar huis of bewegingsloos bleef zweven. Na drie vluchten hield ik het voor gezien en besloot het ding terug te brengen. Op deze manier is de kans groot dat ik hem kwijtraak.

Helaas...

...Kamera Express ruilde niet om, maar stuurde hem in ter reparatie. Ik had er niet mee moeten vliegen, maar dan had ik niet ontdekt dat hij niet goed was... Een en ander zou zes weken gaan duren. Hier wordt ik dus niet blij van, vele honderden euro's uitgegeven en nu heb ik niets. Kamera Express komt voor hun leverancier op en niet voor hun klant. De tweede keer een onplezierige ervaring nu. Ik heb heel andere ervaringen met Cameranu, helaas hadden die dit model niet meer.

Het wordt twijfelachtig of mijn volgende drone van DJI zal afkomen, maar zeker niet van KE...

Zon 16 Jul

De dood van een drone

Ik had al een tijd geleden het plan opgevat om te proberen foto's te maken van Pampus, iets wat je zonder boot of vliegtuig niet gaat lukken. Het was een redelijk veilig idee. Deze drones zijn erg autonoom, wanneer de verbinding wordt verbroken, keert de drone op een voorgeprogrameerde hoogte weer terug naar de plaats waar hij opgestegen is. Die hoogte staat bij mij op zestig meter, hoog genoeg om zelfs flinke bomen te vermijden. 

De eerste poging kwam ik tot op twee kilometer, toen het contact verbroken werd. Ik ben een lafbek, dus ik liet het ding helemaal terugkomen. Ik had nog een volle batterij, dus ik besloot het nog een keer te wagen. Ik had al veel last van interferentie op het videokanaal, maar in principe heb je dat niet nodig om te viegen, alleen om te kunnen filmen.

Het turen op het schermpje was al lastig, omdat de zon precies in mijn rug stond. Maar het ging goed, toen Pampus in beeld te zien was wist ik dat ik een leuke opname had. Ik richtte de camera naar beneden en liet het toetsel doorvliegen, zou een mooie fly-over worden. Het is op het filmpje om één of andere reden niet et zien, maar ik zag 3423 meter op de afstandsmeter staan toen de verbinding verbrak. Het toestel zou terugkeren met ruim voldoende accuspanning. 

Omdat er een stevige bovenwind was, liet ik het toestel langzaam dalen. Maar door mijn concentratie om op het scherm te kijken ben ik vergeten daarmee op te houden. Door de structuur van het water en de felle zon zag ik niet dat hij teveel daalde. Op 968 meter van thuis plonste hij in het water.

Ik had niet door wat er gebeurd was en dacht dat hij tegen een vogel opgevlogen was. Ik had alleen het signaal "Connection lost"gekregen, op een kilometer afstand. Pas thuis zag ik dat ik zelf stom was geweest. Het filmpje is iets te kort afgeknipt, ik kan het dramatische "Connection lost" niet aanhoren. De eerste keer dat ik het zag, werd ik er behoorlijk beroerd van. 

Gelukkig hebben we de foto's nog, alleen staan die op het geheugenkaartje in de drone op twee meter diepte.

Het goede nieuws is, ik heb een andere gescoord. En voor een mooie prijs.

Film: Laat de zoutjes maar zitten