Zon 26 Feb

Leugendetectie

In deze tijden worden we overspoeld door allerlei nieuwsberichten. De term fakenews steekt ook regelmatig op waarbij de partijen elkaar ervan beschuldigen. Ik heb al eens een artikel geschreven over hoe wij "iets weten." Overigens een van de minst gelezen stukjes die ik ooit geschreven heb.

Er is een tak van wetenschap die zich bezig houdt met waarheidsvinding. Je zou hier vele jaren op kunnen studeren, maar ik wil hier een paar behulpzame handvatten aanreiken.

Hyperbolisch taalgebruik.
Iemand die een ander wil overtuigen van een onwaarheid is onbewust geneigt om zijn woorden zoveel mogelijk indruk te laten maken. Eén van die methoden is om de luisteraar strak aan te kijken. Dit is ook om de fabel dat mensen wegkijken wanneer ze liegen te pareren. Maar ook overdrijven en het gebruik van hyperbolen. We kennen ze allemaal wel.
"Ik leed ongelofelijk veel pijn.""
"Het geld klotst daar tegen de plinten..."
"Een terrorist heeft geen rechten!"
(Balkenende sprak over verdachten)
"Tsunamie van immigranten!"

Het zal je nu gaan opvallen dat veel advertenties overdreven taalgebruik hanteren, alleen zijn die mensen handiger in het verbergen ervan, dan Wilders, Trump of andere leiders.

Lees verder
Zon 19 Feb

Mango Blues

Fietsen is leuk, maar het is elke keer een probleem om ergens heen te fietsen. Ik heb een aantal dingen zo vaak gezien, dat de rit erheen een beetje tegen gaat staan. Nummer één op dat gebied is Rotterdam. Ik heb geen GPS meer nodig, ik ken die 95 Km uit mijn hoofd, incluis varianten op deze route. Nu heb ik vorig jaar wel een nieuwe route gevonden via Nieuwegein en de noordkant van de Lek, maar deze wil ik niet meteen weer platrijden.

Ik heb nog de tweedijkenrit op mijn verlanglijstje staan, deze heb ik 3 keer afgebroken, twee keer materiaalproblemen en één keer vanwege windhozen. Ik heb serieus overwogen deze rit deze zaterdag te doen, maar een kat heeft in mijn hand gebeten en een flinke infectie veroorzaakt. 

Kennelijk ben jij niet de enige, die een hekel aan me heeft...

Het leek me verstandiger ietsje rustiger aan te doen en ontdekte dat Delft een bluesfestival had. 

Cool, een niet zo vaak gedane rit en waarschijnlijk veel foto oportunities.

Het hoeft geen betoog, de heen- en terugritten gingen voortreffelijk. Zelfs het plotseling opduikende fietssluisje gaf geen problemen. Ik kon de Mango er probleemloos doorheen puzelen. Op de terugweg maar ietsje omgereden.

Alleen...

In Delluf staat geen enkele richtingsbord voor fietsers. Geez... Ondanks de hobbelige verkante klinkerwegen was de stad wel te pruimen. Die vullingen kunnen er wel weer ingezet worden...

Oh ja, er was nog een probleempje...

Er was maar één bluesband te vinden in de hele stad, maar ze waren wel goed.

2017-02/_2180915.jpg

2017-02/_2180934.jpg

Foto's op Flickr

Do 26 Jan

Het mysterie van de lekke band

Ik heb reeds genoemd dat ik drie keer een lekke band kreeg afgelopen maandag. Het was niet zo dat de band leeg was, zonder aanwijsbare reden. Er zat wel degelijk steeds een klein gaatje in, alsof het met een spelt geprikt was. Eén van die gaatjes zat tegenover het ventiel. Dus móest het wel vanaf de buitenband komen. 

Dit is een spiksplinternieuwe GreenGuard. Nou ja, twee- á driehonderd kilometer zat er wel op. Aan die buitenband was niets te ontdekken, zelfs niet na intens controleren van de binnen en buitenkant op die bewuste plek.

En nu?..

Heeft hij weer honderd kilometer gereden en staat hij drie dagen kreurig op druk...

Schiet mij maar lek...